EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Sander Dekker en Simon Sinek

Bij het Instituut voor Beeld en Geluid zat ik afgelopen vrijdag met collega Bas Nollé voor een jury. Van de NLPO kregen we onlangs het label opgeplakt dat we, en we is Omroep Venlo, een van de beste lokale omroepen van Nederland zijn. Afgelopen vrijdag mochten we op de spreekwoordelijke zeepkist om voor o.a. Toine van Peperstraten en enkele NPO-bazen te betogen waarom wij de állerbeste zouden zijn.

Bas en ik hebben ons best gedaan het daar vooral niet over te hebben, over het de beste zijn. Net als dat we in een filmpje dat we moesten inzenden er bewust voor gekozen hebben om niét onze allermooiste beelden achter elkaar te monteren. In die film alsook in het gesprek van vrijdag hebben we enkel getracht aan te geven welke focus en drive we hebben. Die focus ligt op onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek op gemeentelijke schaal en onze dagelijkse drive is daarmee relevant zijn en impact hebben.

We hadden het er dus vrijdag in Hilversum over en diezelfde ochtend las ik een interessant artikel. Dat de massa bepaalt wat de media doet; wát een zin. Is ‘ie waar? Ja en nee. Nee, omdat je altijd verantwoordelijk bent voor de keuzes die je zelf maakt. Dat ben je als individu, maar dus ook als organisatie. Dus niet de massa bepaalt, maar media doen dat zelf.

Maar toch ook een ja en die baart mij zorgen. De jacht van steeds meer media naar duimpjes is de jacht naar bereik, naar getallen om stakeholders mee te voederen. Stakeholders willen duizelingwekkende getallen, die zijn namelijk makkelijker te beoordelen dan de iets minder tastbare indicatoren als relevantie. Neem de constatering dat online bij landelijke en regioniale nieuwsaanbieders steeds meer de plaatsnamen uit de kopregel verdwijnen. Was het vroeger nog een ongeval met dodelijke afloop in Spaubeek; nu is het  een ongeval met dodelijke afloop. Dit is een duidelijke keuze voor bereik, waarbij relevantie het verliest.

Lokale omroepen hebben die relevantie eigenlijk altijd. Maar ook hebben we Sander Dekker. Na het lezen van dit stukje, vraag ik me serieus af of deze man enig idee heeft waar het in de journalistiek om gaat, hoe het medialandschap is georganiseerd, zich ontwikkelt en wat de mediawet daarover zegt. Net zoals wij het afgelopen vrijdag niet over onszelf wilden hebben, maar over de importantie van onafhankelijke journalistiek voor ons democratisch stelsel, zo zouden beleidsmakers zich ook eens meer in de Why-vraag mogen verdiepen. Ik heb nog wel iets van Simon Sinek liggen….

2 reacties op “Sander Dekker en Simon Sinek”

  1. Maar onze Sinek gaat wel alleen voor bestaande organisaties op.;)

    Like

  2. Armand Gerards Avatar
    Armand Gerards

    Mooi en zo 2017. Simon Sinek
    Yuri van Geest

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.