Bedankt voor het slechte voorbeeld!

We waren vandaag bij jullie op bezoek. Leiders, ouders, broertjes, zusjes en natuurlijk het elftal zelf. Iedereen was klaar voor een bijzondere dag; de dag dat de kampioenschapswedstrijd werd gespeeld. Er moest natuurlijk wel eerst nog tegen jullie gevoetbald worden en daar werd de voorbije veertien dagen met gezonde spanning naar uitgezien.

Ik heb enorm veel respect voor dit team waarvan onze oudste op het middenveld speelt. Seizoenen lang konden veel spelers de behaalde competitiepunten op de vingers van één hand tellen. Scoren deden ze zelden, maar de goals tegen lieten zich vaak optellen in dubbele cijfers. Maar iedere training, iedere wedstrijd en bij iedere activiteit stonden ze er weer; op tijd, gedreven en altijd goed gemutst. Ik heb me vaker afgevraagd of ik dat zelf zou kunnen opbrengen. Zíj kunnen dat.

Maar ditmaal verliep de competitie anders. Het harde werken en de positieve instelling van dit hele team werd beloond. Met enkel gewonnen wedstrijden zou het vandaag dus moeten gaan gebeuren, en oh het was hen zo gegund. Daar stonden ze dan bij jullie op het veld. Dat jullie geen scheids hadden geregeld, was vreemd maar werd opgelost. Dat jullie de tegenstander bij de middellijn minutenlang lieten wachten alvorens zelf nonchalant in de Argentinië-look-a-like tenues die kant op te slenteren, was ook niet wedstrijdbepalend. Iets zeggend, maar niet wedstrijdbepalend.

Wel wedstrijdbepalend waren de spelers die niet in dat team van jullie thuishoorden. Omdat ze enkele teams hoger spelen of te oud waren om daar te mogen voetballen. En ja, jullie hadden er inderdaad ook enkele jongere spelers bij. Die werden dan ook gretig naar de kant gehaald in tegenstelling tot de grote ‘grote’ kerels die jullie de overwinning bezorgden. Knap hoor! Ik hoop dat jullie het nog tot lang na de wedstrijd hebben gevierd. Al was dat helaas niet voor alle spelers mogelijk omdat velen toen nog met hun eigen team moesten spelen.

De kampioenswedstrijd verliep dus ietwat anders. Ook de gesprekken na afloop. Het was nog niet eens zo de teleurstelling van het niet winnen. De jongens weten wat teleurstelling is, eten het op, slikken het door en volgende week staan ze er weer. Samen met hun trainers/leiders. Klasbakken zijn het allemaal. Nee, het was het gevoel van onrechtvaardigheid dat een wond had geslagen. Mogen jullie best weten, ja. Bij het helen van die wond ontstonden wel weer mooie gesprekken. Wat er vandaag bij jullie gebeurde, had namelijk in de verre verte niets met sportiviteit en een eerlijke visie op jeugdsport te maken. Ik vond het eigenlijk gewoonweg zielig om heel eerlijk te zijn. En juist dat zielige verhaal, de bewust opgezochte oneerlijkheid, werd een mooie metafoor in gesprekken over andere onderwerpen. Over hoe het niet hoort. Daar wil ik jullie dus echt oprecht voor bedanken. Fijn dat jullie het slechte voorbeeld wilden zijn. Wellicht is de KNVB wel bereid puntenvermeerdering te geven voor zo’n daad. Vraag het aan zou ik zeggen; wie weet worden jullie dan nog kampioen!

Posted in

7 Comments

 1. Wat u nu allemaal zegt vind ik niet waar en tevens onjuist wij hadden 1 speler dat die in april 14 is geworden en nog in de d mag spelen met dispensatie en die spelers die daarna nog een wedstrijd hadden gespeeld waren van ons maar werden uit geleend

  Like

 2. Ik heb maar 7 spellers entje is op vacantie deze grote spellers zijn erste jaars D niet ens 12 jaar zijn wel groot jongens entje was 14 jaar met dispensatie en di kwa lengte is kleiner dan die van 11 jaar en di kleintjes vaaren 4 spellers van de E in de Kant di waren van de E dus ik had wel en team di met passie spellde gister met alle respect wij hebben niet vals gespeld

  Like

 3. Mijn Team HEvD voor het erst kenies gemakt met dit sport voetbal 4 spellers zijn met 11 jaar begonen voetballen dit vinter seizoen en speller voetbalt 1 jaar en daat is mijn zon hij is met 10 jaar begonen om dat hij Deze sport niet vist zelf vat dat is hij had en n hronich zieke broertje hij most met hem naar ziekenhuizen hij wist niets betters nu dat sport heft hem bevrijd van de elend en je kan hem niet stopen hij traint zo hard dat hij niet wet te stopen voetbal is zijn bevrijding

  Like

 4. Zo vel mogelijk heb ik met mijn elftal gespeld E spelers zijn niet mijn spellers ik ga gen spellers van de E inzetten ik heb toch E spellers ingezet bij de 2 helft om dat zij konstand gevraagd hebben an mij om di intezeten ik liet ze niet in kloopt E spellers Horen niet bij de D
  E spellers varen in tweede helft 5 geworden en di haden en wedstrijd al gespeld van de E

  Like

 5. Beste Beny,

  Ik was als toeschouwer bij de wedstrijd aanwezig en heb hetgeen ik daar zag en de gevoelens van velen op papier gezet. Ik waardeer de reactie, maar het gaat me niet om een gelijk te halen over wat er is gebeurt; als toeschouwer heb ik daar geen rol in en bovendien zijn daar spelerspassen voor. In het stuk wordt dan ook bewust geen team met naam genoemd, het is een stuk over wat iedere week op vele plaatsen in het hele land gebeurt. Zo vind ik bijvoorbeeld dat je als vereniging een team met maar zeven spelers niet aan een competitie kunt laten deelnemen. Het is ondoenlijk om iedere week met dezelfde ploeg te spelen en dat zorgt voor een vorm van (wellicht onbedoelde) competitievervalsing ten opzichte van andere teams, net als bij de zogenoemde belofteteams in de Jupiler League. Als vereniging probeer je je eigen teams plezier te laten beleven aan de sport en daarin succesvol te laten zijn, maar tegelijkertijd heb je verantwoordelijkheid ten opzichte van andere clubs.

  Je schrijft dat er jongens zijn die in de sport een prachtige uitlaatklep hebben gevonden; dat is mooi om te lezen. Goed ook dat je als trainer eigen vrijjetijd investeert om jongens zelfvertrouwen te geven. Laten we daarmee afsluiten.

  Like

 6. Ok heb 10 spelers zij komen niet bij wedstrijd altijd en was vakantie ik heb op mijn team 5 jongens di Normal bij de E moeten 5 bij de D da komt niet ideren op zaterdag wedstrijd spellen zij melden zich ok niet aff dat zijn de ouders di gen interesse tonen bij de helft op het seizoen krijg ik spellers di nu Bij D1 spelden di kamen niet opdagen op mijn training en wedstrijden om dat ik D3 ben Dat waren 4 spellers komplet had ik 10 kinderen bij begin van seizoen daar kamen niet opdagen alemal ik was altijd met 8 spelers ik had wedstrijd gespeld met 8 man nu Sens paar manden heb ik noch 2 spellers bij gekregen ben ik wer met 10 spelers zonder pasjes in het miden van het seizoen krijg je gen pasjes van KNWB om dat vonaf Eind van dit seizoen Vorden de pasjes avgegeven verandering an regels Sens ik ben nu begonen met winnen is dat ineens en problem met de Pasjes .
  Tun ik an het verliezen vas worden de pasjes niet gecontroleerd nu bij het einde en goede team heb is nu wer wel en problem

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s