EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

storytelling als adagium?

Vrijwel dagelijks zit ik bij bedrijven aan tafel om hen te helpen met het behalen van hun marketingdoelstellingen. Bedrijven in velerlei branches, maar ook bedrijven die elkaar concurrent zouden kunnen noemen. De vraag of mijn inbreng dan niet conflicterend is, wordt me wel eens gesteld.

Neen, luidt het antwoord. Net als ieder mens heeft ook ieder bedrijf, iedere organisatie een uniek verhaal te vertellen. Dit is namelijk de reden dat het bedrijf ooit begonnen is: de overtuiging dat hun product, dienst of concept van meerwaarde is: een verrijking van het bestaande aanbod. Een verrijking waarnaar tevens (soms latent) vraag is.

Als je je als bedrijf nog kunt herinneren wat dat was, weet waarom de markt hier enthousiast op reageerde en kennis hebt van welke intrinsieke behoefte achter die vraag schuilt (dus als je jouw doelgroep écht kent), dan heb je dus een fantastisch verhaal. Joúw verhaal. Niet het verhaal van wat je goed doet, maar wat je voor je doelgroep kunt betekenen.

Vertel dat verhaal dan ook. Dat is de kern van marketing voor mij. De meerwaarde van jouw bedrijf of merk vertalen naar de behoeften van de markt. Aan concurrentieanalyses doen en een benchmark laten uitvoeren is goed, maar dat is heel wat anders dan je richten op je concurrenten. Richt je op je doelgroep en je eigen verhaal. Het vinden van de juiste verhaallijn, de vertelvorm en het uitkiezen van geschikte podia is dan slechts een resultante waarvoor er professionals zijn die graag helpen.

STORYTELLING ALS ADAGIUM?

Ja en nee. Storytelling brengt het verhaal van een merk, organisatie en bedrijf tot leven. Storytelling legt ook verbindingen. Maar waar ik afhaak, is bij de vele blogs die ik lees over dat bedrijven en merken vriendjes moeten worden met hun doelgroep. Houd op zeg! Mensen willen een goed product maar geen zeker geen vriendjes worden met het bedrijf dat het product maakt of verkoopt. Storytelling slaat een brug naar de behoeften van mensen, niet met de mensen zelf.

Marketeers, maar ook bijvoorbeeld recruiters doen er goed aan om na te denken over storytelling. Het begrip is jammer genoeg tot een hype en daarmee containerbegrip geworden. Maar bij de juiste inzet en de juiste verwachtingen die je er van mag hebben, blijft het een mooi middel dat voor mij de kern van marketingcommunicatie raakt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: