EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

De periscoop van Venlo

Nedinsco. Rijksmonumentaal is het. Door het Duitse Carl Zeiss tussen 1923 en 1929 gebouwd om de Nedinscofabriek in te huisvesten. Het verdrag van Versailles bepaalde dat Duitsland geen oorlogsmateriaal mocht produceren, maar met de Venloër constructie wisten de Duitsers dat te omzeilen en zagen zo toch kans om afstandsmeters, seinlampen en periscopen te produceren. Nedinsco ontwikkelde zich tot een bedrijf van wereldfaam. Het statig industrieel complex in Bauhaus-stijl was niet alleen van architectonische waarde, ook Venlo en de regionale economie voeren er wel bij. Nedinsco kent veel mooie maar ook zwarte bladzijden in haar geschiedenisboek. Zo werd Nedinsco vanaf 1935 door de nazi’s ingezet bij militaire spionage en bleef na een bombardement in 1944 enkel de toren overeind. Anno nu wordt de toren van het prachtig gerenoveerde complex bewoond door vooral mediabedrijven en innovatieve start-ups. Zelf maak ik met grote regelmaat een tocht door het trappenhuis. Je kunt er de historie ruiken, de bewoners van de afgelopen eeuw haast horen als het stil is en je je ogen sluit. Soms zet ik dan mijn iPhone op de camerastand voor wat kiekjes, waarvan hieronder een kleine selectie. Omdat Nedinsco dus ook een prachtige uitkijktoren is. Als soort van periscoop voor Venlo.

  
  
  
  
  
  
  

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: