EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Antipas II

AAEAAQAAAAAAAAKDAAAAJGI2YjRiMjAxLTk2ODgtNDFkMi05MDlkLWE4OWRkNTA0OGZhMA

-4 dagen
Ik las het op internet. Zo’n bericht dat nauwelijks meer opvalt, waarvan er dertien in een dozijn lijken te passen, zo ver zijn we al. Een bericht over een banken-man. Een topman die zijn loonsverhoging van 30% verdedigde. Hij werd aangevallen, gelyncht op social media. De arme man. De banken-man, de miljoenen-man. Het was juist moedig dat hij dit accepteerde, de wil van het volk. Moedig ja, het slachtoffer van de met belastinggeld overeind gehouden bank was immers twintig procent meer beloofd. Dat was dan ook rechtvaardig geweest, maar hij waste zijn handen en op aandringen van de toezichthouders in hun priestergewaden van schapenvacht, accepteerde hij de schamele dertig procent, omdat het de wil was van het volk. Hij nam z’n loonsverhoging moedig, als een echte man.

-3 dagen
Ik werd gebeld door een bekende. Hij wilde ‘klankborden’ en we dronken koffie. Ik heb hem als mens en vakgenoot hoog zitten. Enkele jaren geleden werd hij als kroonprins binnengehaald bij een vereniging die nu van hem af wil, binnengehaalde kroonprinsen redden het namelijk bijna nooit. Nergens. Eerst worden ze omarmd, dan leeggezogen en weggegooid omdat hun kennis en kunde lastige vragen genereert. Vragen die als cadeautjes zijn bedoeld, maar als mijnen worden aanschouwd. En mijnen ruim je uit de weg om vervolgens de mijnenlegger aan te wijzen. Met je wijsvinger bijvoorbeeld, maar veiliger is een mailtje of een kus.

-2 dagen
Ik kwam hem tegen en vroeg hoe het ging. Het ging niet zo goed. Ik wist dat hij stappen had gezet in de politiek, hij veel medestanders kreeg en er wellicht een mooie toekomst voor hem in het verschiet lag. Ik wist niet van de tegenbeweging die de aanval op hem had geopend. Niet alleen hij was monddood gemaakt maar ook zijn medestanders waren dat omdat ze bang waren in zijn val te worden meegesleurd. Mensen die hij als politieke vrienden zag (volgens mij dan ook een contradictie) maar die nu niet eens meer de hand opsteken als ze hem zien lopen en niet meer op zijn WhatsApp-berichten reageren.

-1 dag
Ik zat bij de première van de Passiespelen samen met zo’n 2.500 anderen. Veel bekenden, minder bekenden en onbekenden. Mede-genodigden, betalende bezoekers en vele vogels die vanuit de bomen hun hoogste lied zongen. Dat deden we na afloop ook, het hoogste lied zingen. Volop lofzang op social media over het sterke acteerwerk, het indrukwekkende decor, de kostuums, muziek en het heel goede geluid, over dat alles klopte dus. Ook ik zong die lofzang omdat ik echt vond dat alle betrokkenen dit hadden verdiend, en dat vind ik nog.

Vandaag
Ik liep door de binnenstad, keek en zag de Passiespelen. Panden van grote winkelketens en bankkantoren die als tempels domineren en de straten het zonlicht ontnemen, drommen mensen in kostuums die ze een stempel geven; spijkerbroeken voor het volk en stropdassen voor de heersers. Zelfs de vogels floten niet, alles klopte dus. Ik vroeg me af wie de Judas zou zijn, en wie Petrus. Ik zocht naar de Pilatus maar concludeerde dat hij achter de muren van de tempels, met zichzelf toegeëigende bonussen de schroom van zijn vingers aan het schrapen moest zijn. Links en rechts van mij drukbevolkte hangplekken. Omdat kabinet Herodes Antipas II van terugsturen houdt; oorlogsslachtoffers in bootjes naar oorlogsgebieden, graaiers naar graai- en hangers naar hangplekken. Allemaal terug. Een Barabbas in spe keek me aan. Ik was te vroeg voor mijn afspraak maar besloot mijn pas te versnellen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: