EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

LinkedIn of LikedIn?

‘Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt.’ Dat zegt Wikipedia over LinkedIn. Ik nam een slok van mijn vers gemalen bonenkoffie, las de zin nog eens en keek uit het raam waar ik beneden me, ik zat twee hoog, enkel mensen op hun smartphone zag staren. Op de fiets over de winterdijk langs rivier de Maas, in de auto stilstaand voor het stoplicht en zelfs de verpleegkundige die samen met een vrouw op leeftijd uit het verzorgingstehuis van hiernaast op een bankje in de zon zat.

Ik vroeg me af waar ze naar keken, naar welke content. Een ‘denk je aan de boodschappen’ op WhatsApp, een ‘Life is beautiful’ met bijbehorende blote voeten in de lucht en zwembad op de achtergrond-foto op Facebook of zouden ze op LinkedIn zitten? Door dat laatste zette ik meteen denkbeeldig een streep.

De meeste mensen die ik ken, zien LinkedIn als een digitale kaartenbak. Nog niet eens zozeer om zelf doorheen te bladeren maar wel om je eigen digitale status mee op te kalefateren. Zo van ‘kijk mij eens een netwerk hebben’. Het platform dat onder de sociale media wordt geplaatst, kenmerkt zich door een grote populatie van met een overdosis passiviteit geïnjecteerde inwonenden. Je hebt natuurlijk altijd de uitzonderingen, de goeroes op social media-gebied. Door enkele van hen heb ik me wegwijs laten maken door de buitenwijken van het platform, de deuren aan de hoofdstraat waardoor je echt eens naar binnen moet wandelen en de wetten en normen van hoe je zaken wel en beslist ook niet moet aanpakken.

Ze hebben me overtuigd. Overtuigd dat LinkedIn veel meer is dan een digitale kaartenbak. Maar wat voor zowat alles in het leven geldt, geldt ook voor LinkedIn; je haalt er pas iets uit als je er eerst zelf energie in stopt. Maar even terug naar de definitie waar deze blog mee begint. Met name het woord vertrouwen daarin.

Naast vertrouwen lijkt mij interesse hebben in de ander minstens zo essentieel voor een sociaal platform dat LinkedIn is. Synoniem voor interesse is belangstelling en als we dat woord tweedelen komen we als eerste terecht bij het wordt belang. Een woord dat aangeeft dat je ergens voordeel bij hebt, of wilt hebben. Opeens klinkt mij dat minder sociaal in de oren dan interesse en vertrouwen.

Als een connectie op LinkedIn de vinkjes voor jou gunstig heeft staan, gaat er inderdaad een nieuwe databak met personen voor je open. Ga je die koud benaderen? Ik vind dat raar, maar ik merk dat het mij steeds vaker gebeurt. Waarom niet door de gemeenschappelijke connectie heen contact leggen? Ik vind nog wel meer raar. Namelijk dat mijn timeline op LinkedIn steeds meer Facebook- en Pinterest-achtige trekjes begint te krijgen. Posts die zijn bedoeld om geliked te worden en die niet zijn bedoeld om relevante content te delen of de dialoog aan te gaan.

Van de minderheidsgroepering die zich al pro-actief op LinkedIn beweegt, doet het gros dat helaas vanuit een monoloog. Dat is jammer. Sinds korte tijd plaats ik hier met regelmaat een blog. Ik heb me positief verbaasd over hoeveel reacties ik daarop krijg. In beperkte mate door een like of comment op LinkedIn zelf, maar in tienvouden in de ‘echte’ wereld. Ook heb ik gemerkt dat mijn profiel plots veel vaker wordt bezocht. Mensen die ik ken, nog meer mensen die ik niet ken. Vroeger deed ik daar niets mee, nu wel indien mijn schaarse tijd dit toelaat. Als iemand interesse toont in jou persoon zie ik dat als iemand die me een hand wil geven. En ook al is die digitaal, dan is het toch net zo netjes om die handdruk te accepteren? Maar kunnen we die ander dan wel vertrouwen? Ik hoor het u denken.

Door het digitaal handen schudden, heb ik al een aantal zeer interessante mensen in real life ontmoet. Of dat echt wat op gaat leveren? Het zou zo maar eens kunnen. En ook al brengen ze zakelijk niets; ik heb er mooie ontmoetingen aan overgehouden met echte mensen met een echt verhaal. Dat komt door LinkedIn. Het in potentie waardevolle LinkedIn dat helaas steeds meer tot een LikedIn begint te transformeren, zonder de N dus.

Over de ‘N’ moet u weten dat hiermee het aantal wordt weergegeven waarop indicatoren gebaseerd zijn. Dat kunnen er minder zijn dan het aangegeven aantal. Het gaat dus om de ‘netto-populatie’ waarop de uitkomst is berekend. Hoe groter de N, hoe groter de mogelijkheden en het uiteindelijke resultaat. Hoe pro-actiever u bent op LinkedIn, hoe groter de N en dus uw resultaat. Niet vanuit de monoloog maar vanuit de dialoog. Social Media, weet u nog; SOCIAAL. Het LinkedIn-platform is namelijk geen verzamelbak van ava’s maar een community van mensen. Levende wezens die graag hun verhaal vertellen, hun kennis willen delen en je willen helpen. Je moet het ze dan wel eerst vragen. Dat begint niét met eigen belang, wél met interesse in de ander.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: