EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Sinterklaas en sociale media

‘Ik doe nu veel via sociale media, dat kost me tenminste niets.’ Een misvatting die ik te vaak hoor. Of ik als marketeer dan niet in sociale media geloof? Jazeker wel, het is echter de suggestie van dat gratis die bij mij de associatie oproept van Dutch gold. Niets is gratis, ook sociale media niet. Tenminste niet als je wilt dat inzet van sociale media je iets gaat brengen als bedrijf.

Neem nou een auto. Een auto die je krijgt op het avondje van Sinterklaas, wint bij een loterij of omdat je handig bent op een golfbaan. Gratis dus. Kun je er dan mee rijden? Als je geen rijbewijs hebt niet. Omdat je dan brokken maakt. En brokken maken kost geld. Net als dat rijden zonder rijbewijs je boetes en boetedoening oplevert. En zo is dat ook met sociale media. Zo maar iets doen, brengt je in de min. Communicatieve fouten eroderen loyaliteit. Door blind te beginnen kun je zo maar tot een digitale spookrijder verworden. Het enige waar je goed in scoort is reputatieschade, niet echt een ambitieus speerpunt lijkt me.

De auto weer. Als je de auto instapt doe je dat met een doel, een eindbestemming. Logisch denkt u dan. Hoe vreemd is het dan dat vele bedrijven op de digitale snelweg maar wat rondjes rijden, of sterker nog; in de achteruit. Er zijn er die wél een doel hebben. Ik kom ze inderdaad wel eens tegen. Heel soms. Veel verder dan het streven naar een x-aantal fans op Facebook komen ze echter niet. Conversie? Vaak een onbekend begrip. Beleid en een uitgestippelde route naar dat beoogd aantal relevante fans? Oeps, nu wordt het écht pijnlijk. Wederom vreemd, vrijwel alle ondernemers die ik ken, rijden immers wél met een navigatiesysteem in hun heilige koe.

Maar een account aanmaken op een van de vele sociale media platforms is toch gratis? Klopt, maar daar succesvol acteren is toch echt een ander verhaal. Dat vergt tijd, een marketingstrategie, kennis en bekendheid met de mogelijkheden van de verschillende platforms én behoorlijk wat communicatiecompetenties. Daar worden mensen voor opgeleid, er zijn zelfs gespecialiseerde bureaus voor. Die kosten geld, dat klopt. Maar alleen dán draagt een sociale media-avontuur iets positiefs bij aan de bottom-line van een bedrijf.

Ik heb al heel wat klanten kunnen helpen op dit gebied. Of ik dan een van die sociale media-goeroes ben? Nee, maar wel denk ik er genoeg van te weten om met de juiste kritische vragen voor bewustwording te zorgen en richting te geven. Bedrijven die dit serieus oppakken zie ik daadwerkelijk investeren in mensen of een specialist inschakelen, hetgeen zich vertaalt in meetbare ROI. Sociale Media zal traditioneel adverteren nooit kunnen vervangen, wel is het complementair en kan een professionele inzet van beiden tot veel cohesie leiden. Maar u krijgt dat dus niet zomaar. Net als dat u niet zomaar een nieuwe auto van Sinterklaas zult krijgen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: