EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Het jaar van Bates

Een kerstmarkt. In mijn geboortestad op de school van onze kroost. Gisteravond rook het daar naar versgebakken wafels, naar de opwinding van kinderen en naar een oma die net iets te vaak op de spray-knop van haar net iets te goedkope eau de cologne had gedrukt. In de leslokalen werden de met veel ijver gemaakte kerststukjes verkocht, kinderen renden van de ene naar de andere plek om bij ieder hokje op de spellenkaart een zo hoog mogelijke score genoteerd te krijgen en in de gymzaal spekten ouders de goede doelen-pot met koffie- en cake-geld. Op een podium waren optredens. Gedichtjes, liedjes en dansjes. Vooral dansjes.

Iets verderop in het gemoedelijke Nederland werd ook gedanst. In het pittoreske Geldermalsen. De choreografie oogde echter wat chaotisch en een hek dat in de buurt stond bezweek. Net als de ouders in de gymzaal van het schoolgebouw dronken de mensen in Geldermalsen op een mooie gezellige decembermaand. De leeggedronken flessen werden daarna naar de snel toegestroomde politie gegooid. Naast flessen ook stenen en vuurwerk, een sympathieke geste want dan zie je die stenen en flessen ook beter aankomen.

Het stond bol van de evenementen gisteravond. Ook in Den Haag was wat te doen. Geen podium met dansende kinderen hier, maar kabinetsleden die ternauwernood aan het schavot konden ontkomen om bepakt met nog meer leugens het vertrouwde veilige pluche weer in te vluchten. Het lijkt wel een Mimicry van Bates in de Haagse onderwereld, maar dan in gedrag. Zelfs de naar eigen zeggen oprechte en enkel goedbedoelende politici kopiëren daar de grootst malverserende mede-volksvertegenwoordigers. Alsof het in hun partijmanifest gebeiteld staat. In diezelfde zaal stuurde de tot best verkozen politicus van het jaar een tweet de wereld in waarin hij mensen opriep naar Geldermalsen te komen. Men raakte daar namelijk door de voorraad vuurwerk heen.

Een van de werkjes die we gisteravond op de kerstmarkt kochten, is een mooi versierd glaswerk waarin je een theelichtje kunt zetten. Dat theelichtje gaan we vanavond aansteken. Het glas is zo versierd dat je dan de contouren van een stad ziet. Het lijkt zelfs wat op de Franse hoofd- en lichtstad, maar nu met een wakkerend waakvlammetje. Bij dat vlammetje ga ik vanavond wensen dat het jaaroverzicht van 2016 toch echt mooier zal ogen. Mooier dan de gruwel-editie die de wereld van 2015 laat zien.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: