EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Omroepblog 3

Omroepbazen, beren en broodkruimels
14-09-2016 door: Evert Cuijpers

Dagblad De Limburger plaatste recent twee artikelen over lokale omroepen, artikelen waarin volgens de krant het verhaal en de visies van omroepbazen worden verpakt. Op papier ben ik zo’n omroepbaas, evenals dat ik op papier een midden-veertiger ben. Ik kan u zeggen dat mijn lichaam dit bevestigt maar dat ik mij tussen de oren nog 18 waan. Net als dat ik mij dus geen midden-veertiger voel, voel ik mij ook geen omroepbaas. Bij Omroep Venlo ben ik een van de vele radartjes in een gedreven team dat ergens in gelooft en voor staat; het belang van kwaliteitsjournalistiek en het geloof dat daar zeker op lokaal niveau grote behoefte aan is met volop kansen voor het instituut lokale omroep.

Ondanks dat we uit een diep financieel gat aan het kruipen zijn, durf ik gerust te stellen dat we het als Omroep Venlo niet onaardig doen. Er is een groot maatschappelijk draagvlak, we halen op eigen kracht substantiële bedragen uit de markt en de kwaliteit die we brengen wordt op nationaal niveau gezien en erkend. Kortom een mooi fundament om op te bouwen en een nog betere versie van onszelf te worden, want beter kan het altijd.

De artikelen waaraan ik refereer, heb ik met verbazing tot mij genomen. De frustraties van collega-omroepbazen, vergeef me het woord, over bijvoorbeeld de hoogte van subsidies in sommige gemeenten begrijp ik. De enorm negatieve beeldvorming die het artikel oproept over de vorming van streekomroepen en een regionaal mediacentrum is daarentegen een verhaal van naar de beren kijken en daardoor de weg niet (willen) zien. Een weg ook nog eens, die leidt naar een stip aan de horizon.

En ja, we zullen onderweg naar die stip soms struikelen over de beren, maar iedereen heeft geleerd hoe je weer kunt opstaan. En ja, we gaan de smaak van zure appels in de mond krijgen tijdens het proces dat we doorlopen. De verschillen zijn immers enorm. Discussies over wie groot is en wie klein en over wie meer kan brengen dan halen, moeten echter overwonnen worden. Als het gemiddelde van het instituut lokale omroep zoals dat nu voor ons ligt namelijk niet significant verandert, doe je straks als entiteit niet meer mee. Juist door samen te werken kunnen lokale omroepen dat instituut naar een hoger plan tillen. Dat daar een taak voor de overheid is weggelegd, ga ik zeker niet ontkennen, maar de volgorde van handjes omhoog houden en daarna pas zelf meters maken, moet echt in omgekeerde richting.

Het argument dat omroepen vrezen voor verlies van eigen identiteit, vind ik echt een non-argument. Dat los je programmatisch op; in een tijd dat we schapen kunnen klonen is dat een (eenvoudige) kwestie van techniek. Afgaande op het artikel rijst zelfs de twijfel of het wel om de identiteit van de omroepen te doen is. Is het wellicht te doen om de identiteit van de omroepbazen zelf en zijn de citaten gevoed door angst over hun eigen rol?

Ook dat betwijfel ik dan weer. Zelf ben ik niet door de journalisten van het stuk gebeld en collega’s die ik spreek, verbazen zich zeer dat hun positieve feedback op vragen over de vorming van streekomroepen niet in de krant terug te lezen is. Naar de journalistieke keuzes die hieraan ten grondslag liggen is het slechts gissen. Vanochtend werd ik verrast door een redactioneel commentaar in dezelfde krant. De strekking: als beleidmakers steeds vaker en in grote kapitalen op het belang hameren van een scherpe lokale pers, dan is het moment nu echt aangebroken om deze democratische waakhonden serieus te gaan voeden. Met vlees, niet met broodkruimels.

Vooralsnog zullen veel omroepen nog genoegen moeten nemen met een broodkruimelnavigatie. Áls er vlees op de route geworpen gaat worden, wordt het oppassen dat de beren op de weg zich er niet bovenop gooien. We gaan een boeiende tijd tegemoet. In ieder geval blijven we bij Omroep Venlo met veel energie hard werken aan die betere versie van onszelf. Samenwerking met lokale organisaties, evenementen. andere media, maar zeker ook andere omroepen is daarbij van groot belang. Ja, jullie kunnen op ons rekenen!181_radio-studio1-3

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: