EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Omroepblog 6

In de maanden juli en augustus is door een onafhankelijk onderzoeksbureau een kijk- en luisteronderzoek uitgevoerd. Het laatste onderzoek dateert van 2012 en toen deden 340 respondenten mee. Nu waren dat er 568, waarmee de representativiteit voor de hele populatie is geborgd en het onderzoek een betrouwbaarheidspercentage kent van 99%. Tot zover de theorie. Nu neem ik u graag in willekeurige volgorde mee in een ronde langs de velden van onze platforms.

Ten eerste televisie, het medium waarvan wordt gezegd dat het z’n hoogtijdagen heeft gehad. Vooral het lineair tv-kijken is op zijn retour. Als schuldigen worden YouTube, Uitzending Gemist en Netflix aangewezen. En Omroep Venlo dan? Nou, Omroep Venlo kan het volgende melden: een dagbereik van 49,7%, een weekbereik van 72,5% (48% in 2012) en een maandbereik van 84,1%. Slechts 6.8% van de respondenten geeft aan nooit naar het tv-kanaal van Omroep Venlo te kijken. Fantastische cijfers dus, zeker met het besef dat het jaarbereik in 2012 69% was. Van de kijkers gaf 87,1% aan naar het nieuws te kijken, 68,3% naar evenement-registraties (denk aan Venloop, Viva Classic Live, Parkploeg, VenloStormt en Opus Jocus) en met 55,6% staat Nedinscoplein op een enorm stevige derde plek. Maar ook blijkt dat ongeveer 30% van de kijkers specifiek op programma’s als UIt!, Met het oog op Venlo en VVV TV afstemt. In 2012 lag dat percentage programma-afhankelijk tussen de 20 en 26%.

De beeldkrant kent een maandbereik van 25,7% en een jaarbereik van 43,2% (versus 31% in 2012). Het dagbereik daalde hier van 12% in 2012 naar 10,3% nu. Beeldkrant-lezers geven aan vooral op zoek te zijn naar gemeentelijke informatie en nieuws over evenementen. Het betreft hier overwegend de wat oudere doelgroep.

We gaan verder naar de radio, die in 2012 een jaarbereik noteerde van 46%. Dat jaarbereik is gestegen naar 73,1%, al zitten daar respondenten bij die aangeven maar enkele malen per jaar naar ons radiokanaal te luisteren. Het maandbereik bedraagt 44,1% en dat geeft een veel realistischer beeld van de vaste groep luisteraars. De meeste mensen luisteren in de ochtend en middag naar Omroep Venlo radio en doen dat vooral thuis en in de auto. Het lokale nieuws op ieder uur en vooral de muzikale mix van hits van toen, nu en hier (dialectmuziek) zijn de voornaamste redenen om op Omroep Venlo af te stemmen. Van de doelgroepprogramma’s scoort VVV-Live het hoogst met 21,6%.

Even terug naar televisie en de vraag of jongeren dit medium nog wel gebruiken? Van de 18 t/m 25-jarigen geeft 11% aan naar Omroep Venlo Televisie te kijken. Een laag percentage dus als we kijken naar de zeer hoge kijkdichtheid onder inwoners van de gemeente Venlo. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Voor het waarom niet, neem ik u graag mee naar onze online cijfers. In 2016 waren er 3.501.935 bezoeken op de website en 1.461.635 maal werd onze app voor smartphones bezocht. Dit door zo’n 775.000 unieke bezoekers op 100.630 inwoners. Veel meer mensen dan Venlonaren die dus interesse hebben in de aangeboden content. Maar liefst 70% van de respondenten geeft aan Omroep Venlo met grote regelmaat via Facebook te volgen. Onder de jongeren van 18 t/m 25 jaar maar liefst 100% en 81% van de respondenten in de leeftijd van 25 t/m 34 jaar. Heel mooie cijfers dus die aantonen dat Omroep Venlo een relevant medium is voor alle leeftijden.

Op de vraag ‘Waar denk je aan bij Omroep Venlo?’ scoren de regionale betrokkenheid, promotor van evenementen, actueel, snel, professioneel en betrouwbaar het best. Als algemeen rapportcijfer werd Omroep Venlo beoordeeld met een 7,42. Een cijfer om mee thuis te komen.  We gaan nu vooral aan de slag met de tips die we mochten ontvangen en waarmee we ook echt iets kunnen. Afgelopen woensdag kreeg ondergetekende in Hilversum nog de opmerking dat eigenlijk iedere gemeente een eigen Omroep Venlo verdient. Dat is leuk om te horen, maar veel belangrijker is de vraag hoe belangrijk we worden gevonden door de inwoners van de gemeente Venlo. Het zijn de cijfers die daar nu een antwoord op hebben gegeven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: