EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Omroepblog 10 | Live radio, podcast en longreads

Een bijzonder artikel door NRC over het feit dat publieke omroepen bij onze Oosterburen online moeten inbinden. Artikelen op internet mogen daar niet meer enkel uit tekst bestaan, maar moeten voorzien worden van audiovisueel materiaal. Het is hoogst opmerkelijk dat het Duitse federale gerechtshof onder druk van uitgevers de ARD en ZDF met deze enkelband opzadelt. Het impliceert namelijk een beperking en inperking van de uitvoering van hun publieke taak van brede, snelle, accurate en onafhankelijke nieuwsvoorziening. Bovendien is dit vorm-denken; het product van omroepen is nooit radio en tv geweest al werd dat wel gedacht. Het daadwerkelijke product is content, die wordt weggezet op radio, tv en sinds jaren ook online. Het is de content die lading geeft aan de publieke taakstelling, waarbij optimaal gebruik moet worden gemaakt van alle voorhanden zijnde platforms. Bereik creëren is immers ook een doel. Dat de Duitse overheid zich heeft laten verleiden tot beteugeling is dan ook onbegrijpelijk en verontrustend.

Ook zelf stonden we met Omroep Venlo onlangs in de krant. Dat we live radio gaan schrappen, zo luidde de kop. Dat is niet het geval en die plannen zijn er ook nooit geweest. Enige uitleg en duiding is dan ook op z’n plaats.

Een gedegen en onafhankelijk uitgevoerd kijk- en luisteronderzoek uit 2017 heeft ons geleerd dat dé reden om af te stemmen op de radio van Omroep Venlo is gelegen in de muziekkeuze die we overdag uitzenden (72,6%) in combinatie met lokaal nieuws, lokale evenementen en op ieder uur het landelijke nieuws (27,1%). Van de specifieke programma’s scoorde enkel VVV-Live significant met een luisterdichtheid van 21,6%. Dat vooral de interesse voor lokaal nieuws en evenementen specifiek werd genoemd, stemt naar tevredenheid. Immers, juist daar zit onze publieke taakstelling.

Lang niet alle radioprogramma’s op Omroep Venlo begeven zich in de categorie van brede nieuwsvoorziening. Wel zijn het stuk voor stuk programma’s die met veel bezieling worden gemaakt en allemaal hun eigen fans kennen. De muzikale genres van die programma’s zijn echter zo uiteenlopend en specifiek dat er van zenderidentiteit geen sprake is. En omdat smaken nu eenmaal verschillen jagen de programma’s elkaars fans van de zender af, want in tegenstelling tot televisie kenmerkt radio zich niet als zapmedium. Dit matcht dus niet bij de taak om zoveel mogelijk bereik te creëren voor de eerder genoemde lokale zaken.

Vanuit die taakstelling én om recht te doen aan de uitkomsten van het aangehaalde kijk- en luisteronderzoek, wordt op radio meer dan ooit gekozen voor een duidelijk muzikaal geluid en worden programma’s die nieuws, sport, politiek, cultuur etc. uit de eigen gemeenschap belichten gerestyled. Noem het werken aan zender-identiteit. Het bericht dat we stoppen met live radio is dan ook onwaar. Indien dit haalbaar mocht blijken, zouden we de op lokale actualiteiten en evenementen gerichte programma’s in de toekomst juist graag uitbreiden.

En de muziekprogramma’s dan? Die worden wel degelijk gewaardeerd. Zonder uitzondering dragen ze bij aan de brede klankkleur en diversiteit die de omroep graag uitdraagt. Het krantenartikel repte al over podcast en het is juist dat muziekprogramma’s per 1 september van de radio verdwijnen en nieuwe toffe mogelijkheden krijgen op het online platform van de omroep. Enerzijds vanwege de zender-identiteit van Omroep Venlo radio, anderzijds omdat juist het internet fantastische tools herbergt voor meer interactie en een groter doelgroepbereik.

Afsluitend ben ik blij om te kunnen melden dat we na de zomer een heel vernieuwde website en een nieuwe app gaan presenteren. Mooier, gebruiksvriendelijker en met tal van nieuwe mogelijkheden, met dus ook prominente aandacht voor de muziekprogramma’s in podcastvorm. Als ik het goed begrepen heb, zouden podcast-varianten (digitale on-demand radio) zelfs bij de publieke omroepen in Duitsland zijn toegestaan. Deze lap tekst in ieder geval niet.

Ik wens u namens het hele omroepteam een mooie zomer.

Evert Cuijpers
directeur Omroep Venlo

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: