EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Virtual Reality; meer dan realiteit

De langste en meeste spectaculaire achtbaan ooit; ik mocht er in. Voor de eerste keer in een helikopter en dan ook nog eens boven het Afrikaanse Kruger National Park. Maar ook dichter bij de dieren, wat heet; een meter van een leeuw en in een bootje tussen badende olifanten. Niet veel later stond ik tussen de cheerleaders op de middenstip van een kolkend stadion vlak voor aanvang van de Super Bowl. Een licht briesje, hun rokjes waaiden op, ik bukte en… En toen moest ik de Oculusbril afzetten omdat mijn beurt om was.

 

Een eerste ervaring met virtual reality (VR) is spectaculair. Maar nog veel spectaculairder is hoe dit de wereld gaat veranderen, want dat gaat het! Niet enkel door het binnenstappen van een andere wereld door het opzetten van een bril, maar nog veel meer verwacht ik van het areal reality (AR); als een digitale layer die aan de echte wereld wordt toegevoegd voor de massa toegankelijk wordt. De mogelijkheden zijn ongekend.

 

En ja, de sceptici beginnen zich te roeren. Leuk, onzin, wat hebben we er aan, iets voor de game-industrie maar niet meer; dat zijn de zinnen die ze produceren. Ze hebben het mis. Tal van verdienmodellen zijn denkbaar. Kijk maar eens naar de problemen van het online shoppen. Zo’n zestig procent van de online gekochte mode-artikelen wordt geretourneerd en het overgrote deel van die goederen komt nooit meer terug het verkoopkanaal in. Omdat de handlingskosten de marge overstijgen en omdat de snelheid waarmee mode evolueert incourant maakt. Omzet maken lukt velen online, winst maken slechts een enkeling. Maar wat nu als we ons met VR voor een spiegel kunnen projecteren en holografisch kleding kunnen passen. Door de investering van het bouwen van zo’n paskamer zou het percentage retouren zou wel eens drastisch kunnen gaan kelderen, opdat er online wél wordt verdiend. Is écht passen in een échte winkel dan niet leuker, socialer en prettiger? Ja, maar er is een online behoefte en díe blijft.

 

Maar ook bij de woningbranche; wat nu als je met VR huizen kunt bezichtigen. Of betreedt de digitale versie van je eigen woning waar je vloeren kunt veranderen, kunt kijken wat andere frontjes op je bestaande keuken zouden doen en of retro-gordijnen echt wel zo hip staan op je slaapkamer. Allemaal voorbeelden die de consument zekerheden verschaffen waardoor de VR-service aanbiedende bedrijven een flinke voorsprong krijgen op hun concurrentie. Zelfs in de horeca, want wat zou er nu leuker zijn dan een VR-menukaart waarbij je zelf plots op die vissersboot vaart, tussen de aspergestekers staat of mee druiven plukt in het zonnige Bordeaux waarvan die fles wijn op de kaart aangeprezen wordt. Het zorgt voor een nieuwe dimensie. Het brengt beleving in een belevingsmaatschappij.

 

VR en AR dus. Het is er al en het wordt iedere dag sterker, beter, mooier en groter. Er hoort ook groot denken bij door ondernemers en marketeers. Mijn advies; als je nog niet begonnen bent met erover na te denken, begin dan nu. Anders denkt het straks voor jou.

FullSizeRender

PS.

Oh ja. Mocht er hier een marketeer in de zaal zijn die zich afvraagt of dit alles vervangt? Nee, het komt erbij. Het is productbeleving; het maakt het door jou te vertellen verhaal dus mooier. It’s all about storytelling. Het vertellen van dat verhaal blijft echter jouw taak. Sterker nog; het wordt steeds belangrijker. Juist daarom zijn ‘ouderwetse’ op branding gerichte campagnes weer in opkomst. Op printmedia en vooral het platform TV of audiovisueel op online. Geen quick-win en cijferfetisjisme met standaard bannercampagnes maar het echte ambachtelijke marketingvakwerk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: