EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Omroepblog 4

Jeroen Wollaars, correspondent Duitsland voor de NOS, Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke, Merel Westrik van RTL Nieuws en oud-presentatrice Sacha de Boer, alle vier zaten ze afgelopen week bij Pauw aan tafel vanwege het zilveren jubileum van AT5 (Amstel Televisie 5). Mooie verhalen over hun eerste schreden op het journalistieke speelveld vulden de tafel. Vooral waren hun woorden doorspekt met liefde en dank jegens de lokale Amsterdamse televisiezender. Daar waren ze tegen muren aangelopen en hadden ze geleerd weer op te staan. Daar waren ze in het diepe gegooid en hadden ze leren drijven. Daar hadden ze het échte vak geleerd; de kneepjes, de valkuilen, de onmogelijkheden en de kunst de eerste twee letters van dat woord te elimineren.

Pauw eindigde dan ook met een warm betoog over het behoud en vooral het belang van lokale omroepen en journalistiek vanuit de haarvaten van de lokale maatschappij. Over de lokale omroep als kweekvijver voor de branche waar talenten de springplank vinden om provinciaal of landelijk te gaan. Voor de branche is dat belangrijk en Omroep Venlo is daar net als AT5 een goed voorbeeld van.

Wat Jeroen, Mariëlle, Merel en Sacha zeiden is waar: ambities zijn continu in strijd met financiën, vraag en aanbod matchen zelden. Bij een lokale omroep is deze wrijving een constante factor en naast de frustratie zo nu en dan ontstaat er juist ook veel moois; een schuurvlak waaruit innovatie ontspringt. Dat is belangrijk voor de hele sector. Net zoals het in een tijd dat iedere organisatie en ieder individu ‘zender’ meent te moeten spelen, belangrijk is dat er ook op lokaal niveau kwalitatief journalistieke duiding wordt gegeven.

Het ministerie van OCW en de VNG hebben met de planmakerij van de NLPO het belang van de lokale omroep onderstreept. Er ligt een transitieplan op tafel om tot organisaties te komen waarbij de kwaliteit van de output, de lokale identiteit daarvan, alsook de continuïteit van de bedrijfsvoering geborgd kunnen worden; van lokale omroepen naar streekomroepen. De kabinetsformatie is in volle gang en ik hoop dat de politiek betrokkenen ook naar de bewuste aflevering van Pauw gekeken hebben. Zeker ook op lokaal niveau is journalistiek een belangrijke drager onder de democratie zoals wij die kennen. Waarheidsvinding is immers niet iets waar commerciële organisaties zich mee bezig zouden moeten houden, daar is journalistiek voor. Of ze dat bij Google nu leuk vinden of niet.

102_tv regie 2-s

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: