EC was here

pixels en letters

There are things known and things unknown and in between are the doors

Omroepblog 8

Stemmen

Op 21 maart mag er weer gestemd worden. Net als muzikanten hun instrumenten stemmen, zal dan de samenstelling van de gemeenteraad weer op gewenste toonhoogte worden gebracht. Maar welke toonhoogte is dat dan? Wat staat er in de partijprogramma’s en wat vinden de stemgerechtigden daarvan? Hééft iedere partij wel een programma of standpunten? En zijn die ook in lijn met de kaarten die de partijen de afgelopen regeerperiode hebben gespeeld? Wat wordt er beloofd en wat wordt daarvan geloofd; dat zal heel veel gaan bepalen op 21 maart.

Wat wordt de stemming dus. Hoe niet welluidend wordt de gemeenteraad van nu bevonden en wat wordt daar het antwoord op dat in de stembus verdwijnt? Is het slechts een minieme dissonantie die gecorrigeerd gaat worden of worden hele muziekinstrumenten uitgewisseld? Gaan dezelfde partijen aan de formatietafel om een coalitie te vormen of neemt de oppositie de oversteek naar het domein van coalitiepartner? Misschien wel met én dankzij de kabelbaan die tot een metaforisch symbool is verheven voor alles wat niet goed heeft uitgepakt in de gemeente Venlo. Bij verkiezingen gaat het om de toekomst, maar tegelijkertijd staat de uitslag voor velen gelijk aan het geven van een cijfer over de afgelopen vier jaren. Wat gaat overheersen; de in het verleden behaalde resultaten of de toekomstvisies?

Zorgen zijn er bijvoorbeeld over de zorg, maar ook over het functioneren van het gemeentebestuur en de gemeenteraad zélf. Uit recent onderzoek van Omroep Venlo en enkele collega-omroepen bleek dat Venlose raadsleden minder positief zijn dan hun collega’s in de andere onderzochte steden. Zo worden veel thematieken te complex bevonden, de rol van het college als te dominant ervaren en is er sprake van veel verbale agressie of bedreigingen, vooral via social media. Welke invloed gaat dit hebben op het gedrag van (aspirant) raadsleden en hoe pikt het (nieuwe) college dit op?

Ongeacht wat de winnende en verliezende partijen gaan worden; binnen de gevestigde orde vinden veel mutaties plaats. Oudgedienden maken plaats voor vers bloed. Het is daarbij hopen dat de partijen er in slagen om dossierkennis vast te houden en tegelijkertijd ruimte geven aan nieuw elan. Het zou immers een gemiste kans zijn om nieuwe frisse zienswijzen meteen al met het badwater door het putje van het vermeende Joods badhuis weg te gooien.

De negen partijen die in de gemeente Venlo met elkaar de strijd aangaan, zullen volop podium krijgen bij Omroep Venlo. In aanloop naar de verkiezingen komt Omroep Venlo met een tv-serie rondom de verkiezingen, een groot tv-debat en zal er ook in de zaterdagprogrammering op ons radio-kanaal veel aandacht zijn voor de verkiezingen. Over hoe en wanneer gaan wij nog uitgebreid berichten. In ieder geval is het stemrecht een feest van de democratie; vier dat feest dan ook! Het is nog even onduidelijk of er straks windturbines zijn om al dan niet rekening mee te houden, maar ga allen in draf naar die stembus op 21 maart. Al is het maar als laatste voorbereiding op de Venloop die enkele dagen later plaatsvindt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: